Esteetön matkailu

Esteettömän outdoors-matkailun kehittäminen on helminauha, jossa ovat mukana palveluntuottajien ammattitaito ja osaaminen, ulkona liikkumisen mahdollistavat reitit ja rakenteet, tarvittavat tilat ja välineet sekä luotettava, läpinäkyvä ja ymmärrettävä informaatio. Ennen kuin aloitat, hanki ymmärrys kokonaisuudesta. Näin ei tule huteja vaan tuloksia.

Innostavat työpajat, workshopit, uusien kartoitusmenetelmien perehdytys, erilaiset esteettömyyskartoitukset sekä esteettömän matkailun kehittämissuunnitelmat kauttamme. Asiantuntemuksella.

Tiesitkö, että esteettömiä palveluita tarvitsee lähes 26 % Euroopan väestöstä ja niiden tarve kasvaa lähitulevaisuudessa? Tarvitsijoita on monenlaisia: perheellisiä, pienten lasten kanssa liikkuvia, aistirajoitteisia ja pyörätuolilla liikkuvia. Esteettömyys mielletään kapea-alaisesti ja usein tyydytään esteettömään WC:hen tai laavuun tai yksittäiseen rakenteeseen. Aito esteettömyyden suunnittelu tarkoittaa esteettömiä rakenteita ja reittejä erilaisille kohderyhmille, esteettömiä majoitustiloja ja ohjelmapalveluita, esteettömän palvelun osaamista ja erityisesti ymmärrettävää, luotettavaa ja helposti löydettävää informaatiota. Meidän asiantunteva tiimimme tarjoaa sitä kaikkea.

Toteutamme esteettömyysteemaisia työpajoja, sidosryhmien kuulemisia ja esteettömien rakenteiden suunnittelua. Haluamme toteuttaa kokonaisvaltaisia esteettömän matkailun liiketoimintasuunnitelmia, sillä niissä on tulevaisuus. Arvioimme nykytilan ja muodostamme kokonaiskuvan kehittämiskohteista asiantuntijoidemme avulla.

Kokonaisvaltainen näkemys ja osaaminen matkailun näkökulmasta hyödytti meitä suuresti hankesuunnitelman laatimisessa. Saimme selvät ohjenuorat, millä kriteereillä karsia ja priorisoida kehitettäviä reittejä, jotta alueelle syntyy matkailutuloa.”

— Raija Hänninen, Sysmän kunta, hankkeen hallinnointi ja koordinointi, matkailu- ja markkinointineuvoja

Jukka Parviainen – esteettömyyden asiantuntija käytössäsi

Esteetön-luontomatkailu-asiantuntija.jpg

Ellaren esteettömyyden ja saavutettavuuden asiantuntijana toimiva Jukka on päivätyössä Suomen Paralympiakomiteassa. Vapaa-aikanaan hän harrastaa pyörätuolirugbyä maajoukkuetasolla, crossfitiä, luontovalokuvausta ja kalastusta. Rakennetun ympäristön esteettömyysosaamisen lisäksi Jukka hallitsee liikunnan ja luontoliikunnan esteettömyyden, esteettömän ja saavutettavan informaation sekä asiakaslähtöisen tuotteistamisen ja markkinoinnin suunnittelun erilaisten asiakkaiden ja kohderyhmien tarpeiden mukaan.

Jukka on tehnyt useita isoja yritys- ja matkailukohdekohtaisia esteettömyyskartoituksia vuodesta 2013 alkaen sekä antanut esteettömyyslausuntoja suunnitteluvaiheessa oleviin kohteisiin. Hän on työskennellyt useissa esteettömyyteen liittyvissä projekteissa ja työryhmissä asiantuntijana sekä ollut kehittämässä erilaisia esteettömyyskartoituslomakkeistoja ja ohjeistuksia. Jukka on inspiroiva luennoitsija, joka valottaa esteettömyyttä useammasta näkökulmasta ja antaa käytännönläheisiä neuvoja esteettömyyden ja esteettömien palveluiden kehittämiseksi.

Jukan tehtävänä on esteettömän matkailun kehittämis- ja konsultointipalvelut yksittäisten matkailukohteiden esteettömyyden konsultoinnista matkailukohteiden esteettömyyskonseptointiin. Palvelu sisältää esimerkiksi asiantuntijan vetämiä työpajoja, kohteissa tapahtuvaa havainnointia ja kokonaisvaltaisia kehittämissuunnitelmia kattaen esteettömän tekemisen sekä esteettömät palvelut ja informaation. Jukka on yksi harvoista asiantuntijoista, joka pystyy valottamaan esteettömyyttä useasta eri näkökulmasta. 

Esteettömyysvalmennukset

 

Esteetön ja saavutettava matkakohde

  • 1 päivä

Valmennuksessa perehdytään esteettömyyteen ja esteettömyyden suunnitteluun matkailukohteen, palveluiden ja informaation näkökulmasta. Inspiroiva alustus herättää huomaamaan, miten paljon erilaisia esteettömiä palveluita tarvitsevia potentiaalisia asiakkaita on, ja havainnollistaa käytännönläheisesti, miten palveluita toteutetaan. Aamupäivä kuluu luennolla ja iltapäivä käytetään oman toimintaympäristön havainnointiin.

 

TOP 5 vinkkiä esteettömän matkailun kehittämiseksi

  • 0,5 päivää

Tiesitkö, että noin neljännes Euroopan väestöstä tarvitsee esteettömiä palveluita? Esteettömyys on kasvava trendi, ja matkailuyritysten tulisi kehittää sen ympärille uutta liiketoimintaa. Potentiaalia kasvaa tällä saralla on runsaasti. Siihen tarvitaan esteettömiä palveluita ja esteetöntä ja saavutettavaa informaatioita. Päivä toimii hyvin herättelijänä ja inspiraation lähteenä.  

Luontomatkailu ja esteettömyys

  • 1 päivä

Tässä valmennuksessa keskitytään luontomatkailun, luontoreitistöjen ja rakenteiden esteettömyyden suunnitteluun ja toteutukseen. Valmennuksen aikana perehdytään luontokohteen ja -reitistön esteettömyyskartoituksen tekemiseen ja havannoidaan maastossa, mitä kaikkea esteettömyyteen sisältyy. Tämä valmennus ei anna valmiuksia tehdä itse esteettömyyskartoituksia; esteettömyyskartoitusvalmennus kestää 8 päivää.

 

Luontopalveluiden esteettömyysvalmennus

  • 0,5–1 päivää

Esteettömien luontopalveluiden toteuttamiseen liittyy paljon pieniä yksityiskohtia, jotka täytyy tunnistaa: miten avustan turvallisesti, miten sää vaikuttaa esteettömien luontopalveluiden toteuttamiseen, miten huomioin sopivan tauotuksen ja miten kirjoitan ohjelmapalvelutuotekortin siten, että asiakaskin ymmärtää, että tuote sopii juuri hänelle. Valmennus sisältää esimerkkejä ja käytännönläheisiä neuvoja.