Kestävän matkailun opintomatka vihreään Sloveniaan

Toukokuun lopussa joukko suomalaisia matkailun kehittäjiä suuntasi Sloveniaan opintomatkalle osana Visit Finlandin Sustainable Routes -kehittämisprojektia. Matkalla kuultiin moninkertaisesti palkitusta Green Scheme of Slovenian Tourism -ohjelmasta, Slovenia Green -reiteistä sekä Slovenia Green -sertifioitujen destinaatioiden, yritysten ja sertifikaattiarvioijien kohokohdista ja kehittämisajatuksista. Matkan järjesti Ellare Oy, joka toimii pääasiallisena asiantuntijana Sustainable Routes -projektissa.

Must see -kohteesta Must experience -kohteeksi

Bled-järvi on yksi Slovenian tunnetuimmista ja vilkkaimmista nähtävyyksistä ja myös Slovenia Green -kohde. Opintomatka vei Bledin matkailukeskukseen, jossa kuulimme Visit Bledin Green Coordinator Maja Pančurin mietteitä Bledin matkailullisesta kehittämisestä kestävän matkailun näkökulmasta. 

Visit Bledin Green Coordinator Maja Pančur esittelemässä Bled-järveä.

Suosionsa takia Bledin suurin haaste liittyy matkailijavirtojen hallintaan. Blediin tullaan usein omalla autolla ja kohteessa viivytään vain muutama tunti, jolloin yksittäisen matkailijan alueelle jättämä tulo jää melko pieneksi. Nyt Bledissä pyritään yhteistuumin muuttamaan alueen profiilia must see -kohteesta must experience -kohteeksi houkuttelemalla matkailijoita viettämään alueella useampia päiviä ja kokemaan muitakin alueen elämyksiä.

Alueen majoitusyritykset ovat tämän myötä ottaneet laajasti käyttöön vähimmäisyöpymisvaatimukset: sesonkiaikana hotellit edellyttävät vähintään kolmen yön yöpymisiä ja camping-yritykset viiden. Suomessa samanlaista käytäntöä harjoitetaan esimerkiksi Rovaniemellä sijaitsevassa Apukka Resortissa, jonka edustajat olivat mukana matkalla. 

Kestävää matkailua edistetään esimerkiksi osallistamalla camping-asiakkaita ja lisäämällä matkailijoiden tietoisuutta tietoisuutta matkailun vaikutuksista järviluontoon. Alueella on maksuton kuljetus destinaation laidoilla sijaitsevilta parkkipaikoilta, mikä vähentää keskustan ruuhkautumista. Aiemmin kuljetuksesta perittiin yhden euron maksu, mutta kannustaminen autottomaan liikkumiseen nähtiin hyödyllisempänä. Yrittäjiä kannustetaan myös järjestämään tapahtumia erityisesti hiljaisen sesongin aikaan. 

Paikalliset asukkaat matkailun keskiössä

Bledin naapurissa sijaitseva Bohijnin kunta on profiililtaan hyvin erilainen kohde: jylhien Julisten Alppien alapuolella avautuvat henkeäsalpaavan vihreät näkymät pieneen kylään ja vuorten ympäröimälle järvelle. Bohijnissa ryhmän vastaanotti alueen Green Coordinator Jana Vilman, jonka mukaan maatalouden tulojen vähentyessä alueella on päätetty keskittyä kestävän matkailuun erityisesti sen sosiaalisen ulottuvuuden kannalta. 

Näin ollen Bohijnissa ei pyritä kasvattamaan matkailijoiden yöpymisten määrää, vaan varmistamaan, että paikallisilla on hyvä elää ja asua kunnassa myös tulevaisuudessa. Paikallisten nähdään tukevan matkailua ja matkailun tukevan paikallisia. Vilmanin tärkeimmät vinkit paikallisten tukemiseen ovat avoin kommunikaatio ja elinkeinon monipuolinen tukeminen. Alueen yritykset ristiinmyyvät toistensa tuotteita, ja monissa yrityksissä käytetään mahdollisuuksien mukaan paikallisten yrittäjien tuotteita, kuten huonekaluja ja raaka-aineita. Yhteistyötä tehdään siis laajasti myös matkailuelinkeinon ulkopuolella.

Alueella kulkeva Juliana Alps -reitti on myös suunniteltu matkailijavirtojen hallinnan kannalta näppärästi: reitti ei kulje monien ruuhkaisten paikkojen kautta, vaan se kiertää vuorten ympäri tarjoten matkailijoille toisenlaista näkökulmaa hienoihin maisemiin. Lisäksi kuten Bledissä, myös Bohijnissa kaikki tapahtumat pyritään järjestämään sesonkiajan ulkopuolella.

You have to feel it! 

Radovljican pieni kylä sijaitsee noin 50 kilometrin päästä Ljubljanasta ja on saavutettavissa pääkaupungista helposti junalla. Green Destination -sertifikaatin ansainneessa kylässä on harmaan sateisenakin tiistaina useampi ryhmä eri-ikäisiä matkailijoita tutustumassa Slovenian “makeimpaan” kylään. Paikan päällä tapaamme alueen matkailujohtaja Kaja Beton, joka kertoo laajasta alueen kestävän matkailun työstä. 

Beto kertoo kestävän matkailun olleen alueella keskiössä jo pitkään: sen kehittäminen ei ole erillisiä toimenpiteitä, vaan se kulkee alueella kaikkien toimintojen läpi. Painopiste ei ole uusissa projekteissa, vaan kestävyyden integroimisessa olemassa oleviin kehittämistoimenpiteisiin.

Kestävän matkailun kehittäminen ei myöskään saa olla yhden ihmisen käsissä, vaan yhtälailla kaikkien. Kestävyys on asia, joka “täytyy tuntea”, ja sitten toimia sen perusteella. Alueella kestävän matkailun toimenpiteitä ja niiden vaikuttavuutta arvioidaan 2–3 vuoden välein. 

Vihreän Euroopan pääkaupunki Ljubljana ja Slovenia Green -reitit

Opintomatkalla vierailtiin myös Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa. Green Destination -kohteessa ryhmä pääsi tutustumaan Green Scheme of Slovenian Tourism -ohjelman kehittäneeseen Good Placeen ja kuulemaan suoraan kehittäjiltä Slovenia Green -reiteistä. Nämä reitit ovat ympäri maata kulkevia pyörämatkailureittejä, jotka yhdistelevät Slovenia Green -sertifikaatin saaneita destinaatiota ja yrityksiä.

Vierailuun sisältyi myös muutaman kymmenen kilometrin sähköpyöräilyretki Slovenia Green Gourmet -reitillä, joka polveilee Slovenian lounaisosissa. Matkan varrella tutustuttiin muun muassa paikalliseen viinitilaan ja sen antimiin. Gourmeeta parhaimmillaan!

Matkasta jäi hienojen ja mielenkiintoisten kohteiden, antoisien keskustelujen ja mahtavien kanssaosallistujien lisäksi mieleen, kuinka eri tavoin kohteita voidaan kehittää kestävän matkailun näkökulmasta. Määränpää on kaikilla sama, mutta matka sinne on kohteen itsensä näköinen. Slovenialaisten kohteiden ja yritysten tasolla kestävyys oli tehty konkreettisesti näkyväksi, vaikka asiat itsessään eivät olisi rakettitiedettä; viikon aikana ei ollut yhtäkään vierailua, jossa meille ei olisi ylpeydellä esitelty paikallista hanavettä.


Tiesitkö, että Ellare järjestää ja toimii matkanjohtaja opintomatkoilla? Takana on useita onnistuneita benchmarking -matkoja Euroopassa eri aihekärjillä. 

Edellinen
Edellinen

Syksyn kuulumisia: Tutustu Outdooractiven uusiin toimintoihin!

Seuraava
Seuraava

Digitaalinen metsänvartija hakee tasapainoa luontomatkailun ja luonnonsuojelun välille