Digitaalinen metsänvartija hakee tasapainoa luontomatkailun ja luonnonsuojelun välille
Outdooractive ja muut ulkoilualustat helpottavat luontoon pääsyä, mutta vastapainona suuret yleisöt lisäävät myös luonnon ylikuormittumisen riskiä. Digitaalisia alustoja voi kuitenkin hyödyntää myös tiedon jakamiseen ja matkailijavirtojen ohjaamiseen. Outdooractiven haastattelussa digitaalinen metsänvartija Jasmin Daus kertoo, miksi asiantuntijoiden ja Outdooractiven välinen yhteistyö on tärkeää luonnonsuojelun kannalta.
Vuoropuhelua luonnonsuojelun ja luontomatkailun välillä
Luontomatkailun kasvavan suosion myötä suojelualueiden sääntöjen noudattaminen on entistä tärkeämpää. Esimerkiksi retkeilijöiden itse luomat reitit ja oikopolut aiheuttavat luonnolle merkittävää haittaa. Jasmin Daus, Saksan Eifelin kansallispuiston digitaalinen metsänvartija, pyrkii varmistamaan, että ulkoilijat tuntevat ja noudattavat suojelualueiden sääntöjä.
Digitaalinen metsänvartija ei ole varsinainen metsänvartijan rooli, vaan työssä toimitaan Outdooractiven digitaalisen maailman ja kansallispuistojen todellisuuden välikätenä. Dausin työtehtäviin kuuluu kansallispuiston sääntöjen välittäminen kävijöille digitaalisia kanavia hyödyntäen. Hän myös ohjailee kävijävirtoja niin, että luontomatkailu on mahdollisimman kestävää.
Saksan kansallispuistoissa vierailijoita riittää
Saksan maapinta-alasta vain 0,6 % on kansallispuistoja, ja ne ovat erittäin tiukasti suojeltuja. Daus toteaa sääntöjen olevan olennaisia, koska kansallispuistojen ensisijaisena tarkoituksena on suojella luontoa ja antaa luonnolle tilaa kehittyä vapaasti suurella alueella. Hänen mukaansa elinympäristöt kansallispuistossa ovat tavanomaista monipuolisempia, ja siksi luonnon suojeleminen menee luontoelämysten, luontokasvatuksen ja muun tutkimuksen edelle.
Eifelin kansallispuiston läheisyydessä, noin 3 tunnin ajomatkan päässä, asuu yli 20 miljoonaa ihmistä. Kansallispuisto on suosittu ja vetää puoleensa paljon ihmisiä: Dausin mukaan vuosittainen kävijämäärä on ollut yli miljoonan jo useita vuosia peräkkäin. Valtavia kävijämääriä varten luontoa pyritään suojelemaan sääntöjen lisäksi ohjaamalla matkailijavirtoja.
Matkailijavirtojen ohjaaminen luonnonsuojelun tukena
Luonnon suojelemiseksi on tärkeää ohjata matkailijoita. Opasteet, kartat ja taulut ovat perinteisiä keinoja, mutta digitaaliset alustat ovat yhä suositumpia: älypuhelimet ovat Dausin mukaan monelle inspiraation, tiedon ja navigoinnin lähde. Jotta kävijät noudattaisivat sääntöjä, Eifeln kansallispuisto julkaisee reittiehdotuksia ja antaa tietoa suojelualueen erityispiirteistä ja säännöistä Outdooractiven kautta.
Matkailijoita voidaan ohjata myös käänteisesti. Osa kansallispuiston alueista, kuten Eifelin vanhat metsätiet, ovat myös pysyvästi poissa käytöstä. Tämä johtuu siitä, että ne sijaitsevat herkkien lajien elinympäristöissä, jotka tarvitsevat rauhaa.
Dausin mukaan yksi haastavimmista hetkistä oli, kun koronapandemian aikana yhtäkkiä monet ihmiset halusivat lomailla paikallisesti, mikä lisäsi kävijämääriä – myös ihmisiä, jotka eivät olleet niin kiinnostuneita luonnonsuojelusta ja säännöistä. Rursee-järven itärannalla monet ihmiset tekivät nuotioita ja grillasivat. Tämä on todella vaarallista metsäpalojen suuren riskin vuoksi, ja Dausin mukaan ihmisille jaettiin paljon sakkoja.
Outdooractive mukana luonnonsuojelussa
Luontomatkailun ja luonnonsuojelun välinen tasapaino on Outdooractivelle tärkeää, ja siksi tämänkaltaiset yhteistyökumppanuudet kansallispuistojen ja suojelualueiden kanssa ovat merkittäviä. Outdooractiven maksuttomat toiminnot jakavat laajasti tietoa esimerkiksi suojelualueiden säännöistä.