Pyöräilijä — näin teet vastuullisen pyörämatkan

Matkailun suurin ympäristövaikutus muodostuu matkustustavasta. Pyöräily on ekologista ja vähähiilistä matkailua, sillä se ei tuota käytännössa lainkaan päästöjä. Matkustusmuodon lisäksi vastuullisen pyörämatkailijan tulee kuitenkin ottaa huomioon myös muita seikkoja. Lue alta vinkit, miten pyörämatkailija voi edistää vastuullisuuden toteutumista omalla matkallaan.

Jää kotimaahan, ihastu lähialueeseen

Tästä on helppo aloittaa, sillä kotimaassa ja aivan lähialueillakin on paljon nähtävää ja koettavaa! Vaikka perinteiset pyöräilymaat Ranska, Italia ja Espanja saavat usein suitsutusta ja kiitosta pyörämatkailijoilta, myös Suomi tarjoaa erinomaiset puitteet pyöräilyyn ja pyörämatkailulle. Löydät monipuolisia reittivaihtoehtoja ympäri maata aina etelärannikolta Lapin tuntureille asti. 

Lapissa pyöräilemään pääsee esimerkiksi Pyhä-Luostolla ja Sallassa, vauhdikkaita Bike parkeja löytyy niin LeviltäYlläkseltä, kuin RukaltakinPuumalan saaristoreitti Järvi-Suomessa ja Saariston rengastie Turun saaristossa ovat pyöräilijöiden suosikkeja, pyörämatkalla Saimaa Geoparkin maisemissa tutustut Geoparkin monipuoliseen tarjontaan Saimaalla. Näiden lisäksi pyöräilyreittejä löytyy ympäri Suomea, voit tarkastaa lähialueesi reitit ja kohteet kätevästi Outdooractivesta.

Käytä paikallisia palveluita

Moni pyörämatkailija haluaa tutustua paikalliseen elämäntapaan ja ihmisiin. Parhaiten se käy käyttämällä paikallisia palveluita, majoittumalla maatilamatkailutiloilla, vierailemalla pienissä perheyrityksissä sekä herkuttelemalla paikallisissa ravintoloissa ja kahviloissa. Kun haluat tutustua paikallishistoriaan tai luontoon, käytä erilaisia paikallisia opas- ja ohjelmapalveluita. Paikallisia palveluita käyttämällä jätät suurimman osan lomalla käytetyistä varoista paikallisten hyväksi.

Pidennä sesonkia

Esimerkiksi majoituskohteet ovat usein kiivaimpana kesäaikana heinäkuussa aivan täyteen varattuja. Mieti, voisitko toteuttaa pyörämatkasi keväällä tai syksyllä suosituimpien kesäkuukausien sijaan. Pyörämatkailun parhaat kuukaudet ovat touko-, kesä-, elo- ja syyskuu. Syksyn ruskan aikaan pyörämatkailu on virkistävä kokemus, sillä luonto on kauneimmillaan ruskan värjätessä luonnon loistoonsa ja sää on virkistävästi viileämpi. Myös reiteillä ja palveluissa on näihin aikoihin väljempää. Muista tarkistaa, että kohteesi on avoinna myös sesongin ulkopuolella.

Sesonkien ulkopuolella matkustaminen tasoittaa matkailun vaikutusta pidemmälle ajanjaksolle. Lisäksi se saattaa olla myös omalle rahapussille kevyempää!

Jaa kuvia ja arvioita

Jakamalla kuvia ja arvioita matkan varrelta ja kohteista autat alueita ja yrityksiä kasvattamaan näkyvyyttään. Palautteen antaminen auttaa vastaavasti yrityksiä kehittymään ja kehittämään palveluitaan asiakkaiden tarpeita vastaaviksi. Muista, että myös kiitos on palautetta! 

Esimerkiksi Outdooractivessa on käyttäjillä on mahdollisuus arvioida ja jakaa omia kokemuksia. Outdooractiveen pääset luomalla itsellesi käyttötilin oikeasta yläkulmasta ja liittymällä yhteisöjäseneksi. Kun olet luonut tilin, voit kokemusten jakamisen ja arvioimisen lisäksi luoda myös omia reittejä. Samalla autat niin alueita, kuin Outdooractivea parantamaan näkyvyyttään.

Älä jätä roskiasi matkan varrelle + kierrätä

Tämän pitäisi olla sanomattakin selvää, mutta listataan kuitenkin. Retkeilyllä ja luonnossa liikkumisella on ympäristövaikutuksia, joita jokaisen on helppo pienentää. Luontoon jätetyt roskat voivat vahingoittaa vakavasti niin luonnoneläimiä, kuin ulkona liikkuvia lemmikkieläimiäkin. Muista aina viedä jätteesi pois luonnosta asianmukaisiin kierrätyspisteisiin. Nyrkkisääntönä kannattaa pitää Metsähallituksen ohjeistusta: ”vie mennessäsi se, minkä toit tullessasi”.  Täällä voit virkistää muistiasi roskattoman retkeilyn periaatteista.

Jätä alle omat vinkkisi onnistuneen ja vastuullisen pyörämatkan toteuttamiseen!

Edellinen
Edellinen

Esteettömyys Helsingin seudun luontokohteissa

Seuraava
Seuraava

Mitä on hyvä reittitieto?